HERAKLES // PETER STEIN – EVI POULOPOULOU

Ο χώρος τέχνης «–ισμός» παρουσιάζει τη δίγλωσση έκδοση (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ) του βιβλίου του συγγραφέα Peter Stein με τίτλο «Herakles, ποίημα σε οκτώ μέρη» την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, στις 20.00μμ. σε μετάφραση του Σωτήρη Γυφτάκη και επιμέλεια της Ρίας Παπαδοπούλου. Για το έργο του συγγραφέα θα μιλήσει η φιλόλογος Νέλλη Χανιά. Στην εκδήλωση θα εκτίθενται τα αυθεντικά σχέδια του βιβλίου που φιλοτέχνησε η εικαστικός Εύη Πουλοπούλου, ειδικά για την έκδοση.

HER article

Λίγα λόγια για το ποίημα: Η προβληματική του ποιήματος του Peter Stein προσεγγίζει βαθιά το θέμα της καταγωγής του Ημίθεου, ο οποίος γεννήθηκε από ένα θεό (Δίας) και μια θνητή (Αλκμήνη), η οποία εξαπατήθηκε με δόλιο τρόπο από το Δία, καθώς αυτός πήρε τη μορφή του άντρα της (Αμφιτρύωνα) και πλάγιασε μαζί της. Ο Ηρακλής στην αρχαία ελληνική μυθολογία εμφανίζεται ως το αέναο πρότυπο ανδρείας, τόλμης και δύναμης. Όμως τι είναι αυτό που κάνει το σύγχρονο άνθρωπο να εξακολουθεί να ασχολείται με τους αρχέγονους μύθους και τους συμβολισμούς τους; Ποια ανάγκη εξυπηρετεί στις μέρες μας η γνώση τέτοιων μύθων; Στο ποίημα του «Ηρακλής» ο Peter Stein βάζει τον ήρωα να τρέχει. Ο Ηρακλής δεν ξέρει που πραγματικά ανήκει και ποια είναι η καταγωγή του. Εκπληρώνει κάθε εντολή που προέρχεται από την αδίστακτη και ζηλόφθονη θεά (Ήρα), με μόνο αντάλλαγμα να του αποκαλύψει εκείνη την πραγματική του προέλευση. Ο Ηρακλής που είναι μισός άνθρωπος, μισός θεός, ενσαρκώνει ένα είδος μεσσία, ο οποίος συνειδητά επωμίζεται όλα τα βάρη της ανθρωπότητας και τρέχει πίσω από την υπακοή για την ολοκλήρωση των άθλων. Ο ένας άθλος διαδέχεται τον άλλο. Μα, ο Ηρακλής παλεύει ακατάπαυστα. Θέλει να εξιλεωθεί από τα λάθη που συνοδεύουν την προβληματική του καταγωγή. Μέσα σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, δεν εφησυχάζει. Ακολουθεί και τρέχει, οδεύει προς την καταγωγή του. Έχοντας πλήρη επίγνωση της τραγικής του θέσης, ο Ηρακλής θα ακολουθήσει το πεπρωμένο του, θα αναμετρηθεί με θηρία, θα πληγωθεί, θα αναλώσει όλη του την ενέργεια και το πάθος, θα ταξιδέψει μέχρι τα έγκατα της γης για να αντικρύσει τη μητέρα του. Αυτή που τόσο του έλειπε. Αυτή που του όρισε μια τέτοια μοίρα. Ο μύθος του Ηρακλή, μιλάει στις μέρες μας για τη φωνή της αφύπνισης, αποτελεί τη σύγχρονη μετενσάρκωση μιας αναζήτησης, που ακολουθεί την Αλήθεια με οποιοδήποτε τίμημα.

Ο Peter Stein, γεννήθηκε το 1945, γόνος Ούγγρων Εβραίων, που επέζησαν του πολέμου της Βουδαπέστης, μεγάλωσε στο Παρίσι, ζει στη Βασιλεία της Ελβετίας, έγγαμος, πατέρας ενός γιού, βοηθάει τους ανθρώπους ν’ αντιμετωπίσουν την ίδια τους την ιστορία και τους συνοδεύει στο δικό τους γίγνεσθαι. Γράφει ποιήματα από τη νιότη του στα γερμανικά και στα γαλλικά.

H Εύη Πουλοπούλου, γεννήθηκε το 1977, ζει στην Αθήνα και είναι έγγαμη. Ζωγραφίζει, σχεδιάζει, φωτογραφίζει και παραδίδει μαθήματα στο σχολείο. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, 20:00 Διάρκεια: 18/12/2015 – 20/12/2015 Opening: Friday 18 December 2015, 20:00 Duration: 18/12/2015 – 20/12/2015

Ώρες λειτουργίας / Opening hours: Σάββατο έως Κυριακή 16:00 - 21:00 Saturday to Sunday 16:00 - 21:00